Vánoční recepty
Mrkvové hvězdičky se zázvorem
Ingredience- 200 g špaldové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 50 ml olivového oleje
- 100 g třtinového cukru (medu)
- 1 vajíčko
- 1 velká mrkev
- 1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného)
Postup přípravy
Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 15 minut.
Kokosové placičky
Ingredience- 100 g ovesných vloček
- 100 g strouhaného kokosu
- 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
- 50 g rozinek
- 1 vejce
- 3 bílky (sníh)
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150 stupních dorůžova.
Celožitné celozrnné perníčky s medem
Ingredience- 800 g žitné bio celozrnné mouky
- 3 větší domácí vejce
- 5 lžic domácího medu
- 350 g třtinového cukru (nakonec myslím, že bohatě postačí i 300 g, med to docela osladil)
- 1 perníkové koření a citronová kůra
- 50 g másla (margaríny opravdu nedoporučuji)
- 1 lžíce jedlé soli
Postup přípravy
Vše se smíchá - doporučuji nejprve zapracovat sypké ingredience a až poté tekuté a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu ještě mouku. Nechala jsem do druhého dne odpočívat v lednici. Poté pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova, čas jsem nehlídala, ale kontrolovala jsem je, jakmile začnou zlátnout a nabudou, vytáhneme a ihned potřeme rozšlehaným domácím vajíčkem, Pak už jen dozdobíme dle libosti domácí bílkovou polevou.
Datlovo-pohankové hrudky od mamky
Ingredience- 200g pohankových vloček
- 100g másla
- 200g datlí
- 2 vejce
- 5 lžic medu
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup přípravy
Nejprve si v kastrůlku rozpustíme máslo, kterým přelijeme pohankové vločky a necháme chvíli odležet. Mezitím si datle pokrájíme na drobno a vejce promícháme s medem do rozpuštění, poté přidáme vanilkový cukr a prášek do pečiva. Smícháme s pohankovými vločkami s máslem, přidáme datle a důkladně promícháme. Na plech vyskládáme vedle sebe hrudky a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut.
Zpět na výpis článků