Vánoční recepty

Mrkvové hvězdičky se zázvorem

Ingredience
  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  •  50 ml olivového oleje
  • 100 g třtinového cukru (medu)
  • 1 vajíčko
  • 1 velká mrkev 
  • 1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného)

Postup přípravy

Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 15 minut.
 

Kokosové placičky

Ingredience
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
  • 50 g rozinek
  • 1 vejce
  • 3 bílky (sníh)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového cukru

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150 stupních dorůžova.
 

Celožitné celozrnné perníčky s medem

Ingredience
  • 800 g žitné bio celozrnné mouky
  • 3 větší domácí vejce
  • 5 lžic domácího medu
  • 350 g třtinového cukru (nakonec myslím, že bohatě postačí i 300 g, med to docela osladil)
  • 1 perníkové koření a citronová kůra
  • 50 g másla (margaríny opravdu nedoporučuji) 
  • 1 lžíce jedlé soli

Postup přípravy

Vše se smíchá - doporučuji nejprve zapracovat sypké ingredience a až poté tekuté a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu ještě mouku. Nechala jsem do druhého dne odpočívat v lednici. Poté pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova, čas jsem nehlídala, ale kontrolovala jsem je, jakmile začnou zlátnout a nabudou, vytáhneme a ihned potřeme rozšlehaným domácím vajíčkem, Pak už jen dozdobíme dle libosti domácí bílkovou polevou.

 

Datlovo-pohankové hrudky od mamky

Ingredience
  • 200g pohankových vloček
  • 100g másla
  • 200g datlí
  • 2 vejce
  • 5 lžic medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy

Nejprve si v kastrůlku rozpustíme máslo, kterým přelijeme pohankové vločky a necháme chvíli odležet. Mezitím si datle pokrájíme na drobno a vejce promícháme s medem do rozpuštění, poté přidáme vanilkový cukr a prášek do pečiva. Smícháme s pohankovými vločkami s máslem, přidáme datle a důkladně promícháme. Na plech vyskládáme vedle sebe hrudky a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut.






Zpět na výpis článků